Пам'ятка з надання послуги житлової субсидії (приймання документів )

Дата: 24.10.2023 09:22
Кількість переглядів: 80

Фото без описуПАМ'ЯТКА

з надання послуги житлової субсидії

(приймання документів )

 

Надання житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі – житлових субсидій) регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (із змінами)(далі - постанова №848).

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом громадянина України або тимчасовим посвідченням громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства - паспортним документом іноземця або документом, що посвідчує особу без громадянства, посвідкою на постійне/тимчасове проживання, посвідченням біженця або іншим документом, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України), подає (п. 43 постанови №848):

 

- заяву про призначення та надання житлової субсидії;

 

-декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії.

 

В деяких випадках подаються також:

 

I. Договір наймання (оренди) житла — для орендарів житлового приміщення (будинку) житлова субсидія призначається за наявністю договору найму (оренди) житла з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди) житла.

II. Довідка/довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом уповноваженого органу у порядку, встановленому цим Положенням. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру.

III. Копія/копії договору/договорів про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг — відповідно до законодавства, житлова субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень). Цю заборгованість слід сплатити, або укласти договір про її реструктуризацію.

IV. Рішення суду — рішення щодо оскарження заборгованості; рішення опікун-підопічний; рішення суду щодо фактичного проживання в житловому приміщенні (будинку).

V. Інші документи, які не передбачені пунктом 43 постанови №848, але необхідні для розгляду питання призначення житлової субсидії.

 

1. Для підтвердження відсутності осіб, що зареєстровані, але фактично не проживають у приміщенні, особа, яка звернулася для отримання житлової субсидії може надати:

- довідку, що підтверджуємісце перебування особи на території іншої адміністративно - територіальної одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

- довідку про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

- договір оренди житла в іншому місці;

- та/або додається акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного проживання особи, складений виконавчими органами селищної, сільської або міської ради, відповідної територіальної громади або військової адміністрації (форма, затверджена наказом Мінсоцполітики  від 04.07.2022 №190).

 

2. Факт відключення споживачів від централізованого опалення (теплопостачання) та використання для обігріву житлового приміщення (будинку), побутових електроприладів підтверджуєтьсяактомобстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи (форма, затверджена наказом Мінсоцполітики  від 04.07.2022 №190);

 

3. Наявність у житловому приміщенні (будинку) кількох розділених особових рахунків або за однією адресою кількох житлових приміщень (будинків) з розділеними особовими рахунками, підтверджуєтьсяактомобстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

 

4. Якщо до складу домогосподарств, які є дитячими будинками сімейного типу (з моменту їх створення) та прийомними сім'ями, а також сім'ями (крім багатодітних сімей), в яких проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, включаються діти, які не зареєстровані в такому житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому проживають, рішення приймаються на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи та/або документів, що підтверджують непроживання особи за адресою домогосподарства.

5.Інші документи, необхідні для розгляду питання по суті, які не передбачені пунктом 43 положення №848.

Громадянин, який звернувся за призначенням житлової субсидії, має право надати уповноваженому органу додаткові документи, що не передбачені цим Положенням, але необхідні для прийняття об'єктивного рішення ( п.49  постанова №848).

 

 

 

Щодо надання послуги інформативного характеру 

(у т.ч. під час приймання заяви на призначення/перерахунок житлової субсидії

 

Обов`язково!Працівник  в ході прийому заяви на призначення/перерахунок житлової субсидіїповинен проінформувати заявника про відповідальність за подані відомості в заяві, декларації, інших документах, що можуть вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

У разі коли документи, передбачені пунктом 43 постанови №848, подано не в повному обсязі, працівник сервісного центру інформує заявника про необхідність подання таких документів протягом  30 днів з дня подання заяви.

 

Окрім цього, фахівці  в обов'язковому порядку, в ході звернення за призначенням/перерахунком субсидії, повинні повідомляти особу про необхідність в подальшому інформувати орган Пенсійного фонду України в 30-денний термін в разі виникнення наступних обставин:

  • зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств;

  • зміни соціального статусу членів домогосподарства;

  • зміни у складі сім'ї члена домогосподарства;

  • зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

  • зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об'єднання;

  • отримання ним або членом сім'ї особи із складу домогосподарства одноразово доходу у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (крім цільової благодійної допомоги, що надається на здобуття освіти, отримання медичних послуг, подолання наслідків стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, екологічних ситуацій; страхових виплат на медичну та соціальну допомогу; спадщини у вигляді нерухомого майна або основної його частини; гранту або стипендії на навчання);

  • настання умов, за яких втрачається право на отримання субсидії на понаднормову площу житла;

  • у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім'ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово- комунальних послуг, умов їх надання, настання умов, за яких втрачається право на отримання субсидії на понаднормову площу житла,подаються нові заяви та декларації.

 

ДОДАТКОВО ДО ВІДОМА!

 

Після закінчення строку отримання житлової субсидії уповноважені органи самостійно(автоматично, без заяви від особи) здійснюють призначення житлової субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді.

Нові заяви та декларації для призначення житлової субсидії на наступний строк(не період опалювальний чи не опалювальний!) приймаються лише від домогосподарств:

  • які отримують житлову субсидію за місцем фактичного проживання як внутрішньо переміщені особи ;

  • у складі домогосподарства або у складі сім'ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

  • у складі яких є задекларовані особи;

  • у складі яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб;

  • які звертаються за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

  • які орендують житлове приміщення для проживання і звертаються за житловою субсидією на оплату житлово-комунальних послуг.

Для орендарів житлового приміщення (будинку) житлова субсидія призначається за наявності договору наймання (оренди) житла з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більш як до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору наймання (оренди) житла. На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням орендаря (пункт 71постанова №848).

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян(пункт 72постанова №848).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь