ОБЕРЕЖНО- БОТУЛІЗМ

Дата: 13.06.2022 13:26
Кількість переглядів: 608

                                                                                                                                 

ОБЕРЕЖНО- БОТУЛІЗМ

      За офіційною інформацією Центру громадського здоровя України протягом  2021-го року в Україні зареєстровано 88 осередків ботулізму, захворіли 98 людей, з них10  людей померли. Випадки реєструвалися в усіх  регіонах окрім Миколаївської, Закарпатської та Луганської областей. Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (30 випадків — 30,6%), м’ясних консервів домашнього приготування (30 випадків — 30,6%). Нині ж, в умовах війни, ризики стати жертвою ботулізму значно зростають. Адже  значна частина людей має обмежений доступ до продуктів харчування гарантованої якості, а до складу гуманітарної допомоги часто входять продукти домашнього виготовлення, зокрема і домашня консервація. За 4 місяці  2022 року зареєстровано 12  осередків ботулізму , постраждало  14  чоловік, 1 хворий помер.    

    Ботулізм – це тяжке бактеріальне харчове отруєння , зумовлене потраплянням в організм з харчовими продуктами ботулінічного токсину, характеризується важким ураженням нервової системи. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Вона у вигляді спор дуже широко поширена в живій природі. Її спори знаходяться в грунті,   в мулі озер , рік тощо.   Збудник – спора Clostridium botulinum – не є небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum при    розмноженні в безкисневому   середовищі. Ботулінічний токсин – це одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Самі спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, наприклад, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.  Ботулінічний токсин, навпаки, при кип’ятінні тривалістю 15-20 хвилин   руйнується повністю. Важливо – ботулотоксин зберігається в уражених мязах неправильно приготованої сушеної, або вяленої риби протягом 9 місяців.  Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей. Також ботулотоксин не впливає на смакові властивості харчового продукту.

     Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до кількох днів.  До перших симптомів ботулізму відносять двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі,   також буває опущення одного чи двох верхніх повік,   розлад ковтання та мовлення, біль в животі, нудота, блювота, діарея. Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання та порушення роботи серцево-судинної системи. Розвивається дихальна недостатність , що є основною причиною смерті при ботулізмі. Без використання сучасних і спеціалізованих методів лікування, введення протиботулінічної сироватки навіть незначна доза токсину викликає в людини смерть. 

     З метою збереження життя та здоров’я        необхідно дотримуватися простих, але дієвих заходів з профілактики ботулізму. А саме:

     -При домашньому консервуванні та приготування страв суворо дотримуватися  правил гігієни. Пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви є  потенційно небезпечними. Особливо це стосується мясних, рибних консервів домашнього виготовлення, а також консервованих грибів, зеленого горошку, бобових тощо. Перед вживанням такі консерви необхідно піддати кип’ятінню   протягом 15-20 хвилин, щоб ботулінічний токсин зруйнувався.

   -  Не вживати рибу та рибопродукти, м´ясо та м´ясопродукти, консерви сумнівної якості. Не придбавати зазначені продукти на несанкціонованих ринках, з рук в підозрілих осіб, через соціальні мережі тощо. А при  придбанні в дозволених місцях ( спеціалізованих магазинах, павільйонах, контейнерах,   санкціонованих ринках та ін.) не соромитись у продавця вимагати документи, що підтверджують безпечність і якість продукту.

  - Випотрошувати рибу необхідно ще живою, оскільки в кишечнику снулої риби через 2 години при високій температурі навколишнього середовища може розвинутись небезпечний ботулотоксин, який не руйнується ні під   дією  високої концентрації солі ні під дією оцтової чи лимонної кислоти.  Краше взагалі відмовитись від вживання прісноводної сушеної, вяленої чи копченої риби. Не купляти снулу рибу.

   - Дотримуватись умов зберігання та термінів споживання харчових продуктів.

  Важлива інформація!!!   В соціальних мережах все частіше  з’являються   об’яви та пропозицій від фізичних осіб про продаж харчових продуктів в т.ч. консервованих продуктів, риби копченої в’яленої власного приготування,  м’яса та м’ясопродуктів тощо. Люди , будьте пильними , думайте і зважуйте які де і як придбавати харчові продукти і не ставте під загрозу власне життя та життя своїх близьких.  

      Прийміть до уваги зазначені поради, адже ботулізм - це     хвороба, якої можна запобігти, і захворіти чи не захворіти –  залежить тільки від нас самих.

      У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння   не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.  Своєчасне звернення збереже вам здоров’я та життя. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь