Пошук

АМБРОЗІЯ НЕБЕЗПЕЧНА РОСЛИНА

Дата: 04.08.2021 16:01
Кількість переглядів: 1781

 

За останні роки відбувся бурхливий процес поширення амброзії полинолистої. Вона засмічує подвір’я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, городи, пустирі, узбіччя доріг, береги річок та ставків. Шкідливість амброзії виключно велика. Розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини, різко знижує родючість грунту виносячи великі кількості елементів мінерального живлення рослин. Амброзія полинолиста небезпечна і для здоров’я людей. Її пилок викликає тяжкі алергічні захворювання. Різним верствам населення, органам влади та місцевого самоврядування  назріла нагальна необхідність привернути увагу до проблеми розповсюдження амброзії полинолистої на території нашого району.

     Амброзія потрапила до нашого регіону з Північної Америки і, на жаль, добре прижилася. Вторгалася на Українські простори поступово, бо спочатку несила було подолати опір диких трав, а тому й завойовувала степ крок за кроком, просуваючись на поля за плугом, а вздовж доріг за колесом. Саме у період активного господарювання-розорювання степів, луків, нехтуючи законами природи, людина відчинила ворота цій небезпечній гості, яка тепер добре почувається, рясно квітує, гарно плодоносить. Розмножується амброзія насінням. Добре розвинені рослини можуть давати від 30 до 100 тисяч насінин, яке зберігає схожість в грунті до 40 років. Відрізняючись великою біологічною активністю, вона здатна глушити та тіснити не тільки культурні рослини, захоплюючи все нові ділянки і площі. У період цвітіння, а це внаших умовах-з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення може спостерігатися алергійне захворювання. Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла; різке запалання слизових оболонок верхніх дихальних шляхів призводить навіть до приступів бронхіальної астми.

     Останніми роками амброзія полинолиста все частіше зустрічається в посівах сільськогосподарських культур, куди потрапляє з узбіч доріг та прилеглих до них територій. Заселяє насамперед поля, зайняті просапними, овочевими та баштанними культурами.

У таких посівах для її росту та розвитку складаються найбільш сприятливі умови й вона займає в агроценозах домінуюче положення.

     Самі ж методи боротьби з амброзією нескладні: у полях сівозмін дотримування технології обробітку грунту, застосування хімічних засобів; у населених пунктах, у парках, скверах, на території дворів, у місцях масового перебування людей-скошування, виривання з корінням молодих рослин. Головне завдання заходів зі знищення-це недопущення цвітіння і плодоношення.

     Таким чином, щоб запобігти поширенню та контролювати чисельність амброзії полинолистої в агроценозах і на необроблених землях потрібно застосовувати всі заходи одночасно, зокрема запобіжні та винищувальні (механічні, хімічні).

     Враховуючи вищезазначене необхідно щоб всі разом, всією громадою включилися у боротьбу з амброзією полинолистою і виявляли та  знищували її при появі одиноких рослин чи широкому розповсюджені.   

 

ГУ Держпродспоживслужби  в Полтавській області                                                                   

                                                                                                    

 

.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь