Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Дата: 11.07.2016 15:25
Кількість переглядів: 1481

З настанням літа в області і в цілому по Україні ускладнилась ситуація щодо захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Так останніми днями червня сталося масове отруєння гостей на поминальних обідах у Миргородському, Шишацькому та Зінківському районах. Поминальні обіди одразу у кількох селах Полтавщини завершились для їх учасників госпіталізацією. Станом на 9 червня кількість хворих внаслідок спалаху збільшилась до 61. Усі випадки пов’язувало вживання страв, доставлених для застілля одним з підприємств громадського харчування села Жовтневе Решетилівського району Полтавської області, яке виконувало замовлення обідів на виїзд. Географія спалаху  поширилась на 5 сіл із трьох різних районів. В ході епідрозслідування встановлено, що страви готувались з порушенням технології, умов та термінів зберігання харчових продуктів, не створені необхідні умови для дотримання особистої гігієни персоналу підприємства громадського харчування, немає даних про проходження персоналом медичного огляду та відсутня документація на ряд продуктів для приготування страв.  

Спалах кишкової інфекції в місті Берестечко Волинської області виник після святкування випускного вечора 28 травня 2016 р. З 30 учасників застілля - десятьох було госпіталізовано в інфекційне відділення Горохівської центральної районної лікарні протягом 30-31 травня. Під час святкування захворілі вживали готові страви, приготовані в місцевому кафе та продукти, принесені батьками: полуниця, черешня, торти домашнього приготування. Саме у кондитерських виробах: торті з маком та полуничному десерті з сметанковим кремом було виявлено збудника захворювання – SalmonellaEnteritidis .

Враховуючи складну епідемічну ситуацію в Україні з метою попередження виникнення спалахів харчових отруєнь та інфекційних захворювань серед населення району Управління Держпродспоживслужби звертається до керівників та власників харчових об’єктів з проханням дотримуватись вимог санітарного законодавства при виготовленні, транспортуванні, реалізації та зберіганні харчових продуктів. А громадянам   слід пам’ятати, що для відзначення свят із великою кількістю учасників  необхідно користуватись послугами підприємств громадського харчування, не використовувати орендовані чи пристосовані приміщення, що не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам щодо приготування страв, звертатись до Управління Держпродспоживслужби, лікувально-профілактичних закладів, в тому числі медичних амбулаторій, ФАПів, органів місцевого самоврядування з метою отримання консультацій щодо раціонального вибору приміщень для проведення заходів та їх попередньої підготовки, складання меню, умов заготівлі та зберігання продуктів харчування та сировини, проведення додаткового санітарно-гігієнічного інструктажу персоналу, додаткового обстеження стану здоров’я осіб, залучених до приготування страв. У випадку, коли при виборі місця святкування надано перевагу домашнім умовам, необхідно  суворо дотримуватись санітарного режиму на домашніх кухнях (старанне миття та дезінфекція обладнання, інвентарю, ретельне прибирання приміщень для приготування та зберігання продуктів), правил особистої гігієни, умов та термінів зберігання харчових продуктів , технології приготування. Необхідно знати, що готові страви та харчові продукти слід зберігати окремо від напівфабрикатів та сировини, дотримуючись принципів товарного сусідства (наприклад, зберігаючи яйця сирі поряд із готовим салатом можна забруднити його сальмонелами, м’ясо, яке зберігається на верхній поличці холодильника може забруднити готову страву, яка лежить без упаковки на нижній поличці тощо), зберігати продукти в умовах холоду за температури не вище +4 - + 60С,розробку сирих продуктів (м’ясо, риба) та готових продуктів слід проводити на окремих розділових дощечках, не скорочувати часу термічної обробки сирої продукції. Кулінарні, кондитерські вироби, салати мають дуже короткий термін зберігання, тому готувати їх “про запас” небезпечно (для прикладу, салати, вінегрети в незаправленому виді зберігають при температурі 2 – 6 0С не більше 6 годин, заправляти салати рекомендується перед подаванням на стіл). Закупівлю продуктів харчування  необхідно проводити лишев узаконених місцях( спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються)  і вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції - посвідчення про якість, ветеринарне свідоцтво, висновок Держсанепідекспертизи, сертифікат відповідності  тощо. Необхідно уникати купівлі риби і рибопродуктів, м'яса і м’ясопродуктів, молока і молокопродуктів, кондитерських виробів з кремом, кулінарних виробів на стихійних ринках, з відкритих вітрин, лотків, транспортних засобів, з рук в підозрілих осіб тощо навіть якщо продавець запропонує Вам привабливу ціну. В умовах літньої спеки вище зазначені харчові продукти швидко псуються і вживання таких продуктів в кращому разі може закінчитись лікарняним ліжком. Отже, будьте уважними обережними і упередженими при виборі та вживанні  харчових продуктів. Лише суворе дотримання санітарно-гігієнічних вимог вбереже Вас та Ваших близьких  від неприємних сюрпризів домашніх свят та інших заходів.

 

     

В.о. начальника Управління

Держпродспоживслужби в

Новосанжарському районі                                                            М.М. Добриденко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь