Торгівля дітьми - посилена загроза під час війни

Дата: 28.07.2022 11:38
Кількість переглядів: 462

Фото без опису

Діти, які тікають від війни в Україні, наражаються на підвищений ризик торгівлі людьми та експлуатації, попередив ЮНІСЕФ. Торговці людьми часто прагнуть скористатися хаосом, що виникає в результаті великомасштабних переміщень населення. Оскільки з 24 лютого понад 1,5 мільйона дітей виїхали з України як біженці, а також численні діти стали вимушеними переселенцями через насильство всередині країни, загроза, з якою вони стикаються, є реальною, і вона зростає.

Згідно з нещодавнім аналізом, який провели ЮНІСЕФ та Координаційна група агентств ООН із протидії торгівлі людьми (ICAT), 28 відсотків виявлених жертв торгівлі людьми у всьому світі становлять діти. Щодо України експерти ЮНІСЕФ із захисту дітей вважають, що діти, ймовірно, становитимуть ще більшу частку потенційних жертв торгівлі людьми, враховуючи, що вони представляють понад половину всіх біженців, які покинули країну станом на сьогодні.

Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації міграції, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Причини розповсюдження торгівлі дітьми в Україні

  • Низький матеріальний статок родин, складні життєві обставини сімей та недостатня поінформованість. Загалом причин для поширення торгівлі дітьми в Україні є досить багато: це і складна економічна ситуація – «зріст цін і падіння доходів», іформальне ставлення до проблеми з боку виконавчої влади,і криза цінностей, і недосконалість чинного законодавства. Серед інших причин називалися вікові особливості розвитку дітей, коли останні можуть не ідентифікувати, що опинилися в ситуації торгівлі людьми, корупціяпопит-пропозиція, віртуальна реальність, втрата основних цінностей.
  • Збройний конфлікт на території України випливає на поширеність торгівлі дітьми через зростання бідності. Торгівля людьми й дітьми є поширеним явищем на непідконтрольних Україні територіях, проте немає ніякої можливості оцінити її масштаби. Серед основних її форм в зоні конфлікту це використання дітей як інформаторів, залучення неповнолітніх у збройний конфлікт.

Слід розуміти, що молодь особливо чутлива до брехливих пропозицій. Причини цього можуть бути дуже індивідуальними: хтось прагне легких грошей, а хтось – пригод. У будь-якому разі, рисою, що об’єднує підлітків – жертв торгівлі людьми – є їхня необізнаність та відсутність повноцінного усвідомлення тих ризиків, які можуть приховуватися за обгорткою вигідних пропозицій. Багато із них або взагалі не замислюються про вірогідність бути проданим у рабство.

  • Найбільш вразливою категорією дітей та підлітків є ті, хто ніде не навчається або не працює. Перебуваючи у такій ситуації, вони фактично виключаються із соціального життя, яке є способом захисту від рабства. Окрім того, ледарство часто супроводжується незадовільним матеріальним становищем, що, своєю чергою, стає причиною надання підлітками згоди на ризиковані пропозиції.

Основними шляхами протидії торгівлі дітьми в Україні є:

  • поширення інформації в суспільстві щодо торгівлі дітьми, просвітницькі кампанії як для дорослих, так і для дітей,
  • покращення взаємодії між державою та неурядовими організаціями в цій сфері,
  • відсутність єдиної чіткої системи збору статистичної інформації про кількість випадків та жертв торгівлі людьми,
  • покращення соціального та матеріального добробуту українців та зміни в законодавстві,
  • розвиток соціальної роботи в громадах.

Верховна Рада України 20 вересня 2011 р. ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми», у якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; повноваження органів виконавчої влади під час здійснення заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання торгівлі людьми, боротьби з нею, надання допомоги та захисту постраждалим особам. Також закон визначає права постраждалих від торгівлі людьми осіб, які звернулися за допомогою; засади міжнародного співробітництва у сфері протидії торгівлі людьми. Крім того, передбачено посилення відповідальності за правопорушення, пов`язані з торгівлею людьми.

Торгівля людьми заборонена і карається законом України за статтею 149 Кримінального кодексу України.

Гаряча лінія для постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, дитячого насильства: 1547.

Національна «гаряча лінія» із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0 (800) 500 335 або 116 123 (з мобільного)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь