4 липня в Україні відзначають День Національної поліції

Дата: 04.07.2024 16:47
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції. Його святкують із 2018 року, після підписання президентом відповідного указу. До 2018 року День Нацполіції відзначався 4 серпня – у день підписання Президентом України Закону України “Про Національну поліцію”.

Після Революції гідності виникла потреба у серйозному реформуванні правоохоронної системи. Для цього Україна використала досвід Грузії і вже восени 2014 року було представлено концепцію реформування МВС, в якій замість міліції передбачалося створення Національної поліції.

2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон “Про Національну поліцію”, а 4 липня на Софійській площі у Києві склав присягу перший штат Національної поліції. Другим містом, де почала працювати поліція, став Львів, а третім – Одеса. Весь процес запровадження проєкту в українських містах тривав рік.

Указом Президента України від 4 квітня 2018 року № 97 було внесено зміни до Указу Президента України від 9 грудня 2015 року № 693, яким встановлено, що День Національної поліції України відзначається щорічно 4 липня – на честь події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські ухвалили першу присягу.

Сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення Росії співробітники Національної поліції відіграють важливу роль у протистоянні українського народу збройній агресії.

У травні 2023 року Кабмін вніс зміни до положення про Нацполіцію, завдяки яким правоохоронці мають нові повноваження. Тепер поліцейські зможуть здійснювати у взаємодії із ЗСУ, Нацгвардією, прикордонниками, СБУ та спеціальною службою транспорту боротьбу з диверсантами та незаконними воєнізованими формуваннями. Також Нацполіція отримала можливість допомагати Держприкордонслужбі виявляти канали незаконного перетину кордону, переміщення зброї та боєприпасів.

Сьогодні поліцейські не лише стежать за порядком, а й допомагають евакуювати мешканців регіонів, де ведуться бойові дії, виявляють диверсантів та колаборантів, а також розслідують воєнні злочини окупантів, шукають зниклих людей, зокрема дітей.

Щиро вітаємо працівників Національної поліції з професійним святом! Бажаємо міцного здоров’я, впевнених сил, мужності серця, рішучості та вдачі. Нехай кожен день проходить з відзнакою слави, успіху та перемоги!

З повагою, т.в.о. сільського голови Григорій ЛЕБЕДИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь