На що звернути увагу при отриманні гранту?

Дата: 14.12.2023 16:16
Кількість переглядів: 38

Фото без описуНа що звернути увагу при отриманні гранту?

Другий рік поспіль триває реалізація урядового проєкту єРобота, який включає на сьогодні 5 грантових програм.

Служба зайнятості супроводжує дві з них: «Власна справа» та «Грант для ветеранів та їх подружжя», за якими вже ухвалено більше 9 тисяч рішень, що сприятиме створенню більше 20 тисяч нових робочих місць.

Враховуючи популярність грантових програм, уряд постійно розширює їх можливості та спрощує процедуру їх отримання. Так, відповідним рішенням Уряду від 7 листопада 2023 року було внесено:

- Загальні зміни до порядків про надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу та надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей, а саме:

 додано можливість використання грантових коштів на сплату орендної плати за користування нежитловим приміщенням, земельною ділянкою, які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях, але такі витрати не повинні перевищувати 25 відсотків розміру мікрогранту;

 скасовано граничний розмір фінансування заявок, ухвалених у межах одного періоду;

 визначено перелік податків та зборів, які враховуються при розрахунку суми повернення грантів, а саме: податок на прибуток підприємств; екологічний податок; рентна плата; єдиний податок; податок на доходи фізичних осіб, сплачений з доходу, отриманого від провадження господарської діяльності такої фізичної особи; податок на доходи фізичних осіб, сплачений за працевлаштованих працівників. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування включається в розмірі єдиного внеску, сплаченого за працевлаштованих працівників;

 спрощено процедуру здійснення оплати витрат за рахунок грантових коштів. Якщо раніше треба було надавати рахунок-фактуру, а також договір між отримувачем і постачальником, то тепер буде потрібен тільки один із цих двох документів;

 у разі неможливості встановлення факту цільового використання гранту або встановлення факту нецільового використання гранту під час моніторингу та контролю за додержанням умов договору гранту, який здійснюється службою зайнятості, кошти в сумі, що дорівнює сумі коштів гранту, використаної не за цільовим призначенням, протягом одного місяця повертаються отримувачем на спеціальний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, для подальшого їх перерахування на рахунок, з якого здійснюється перерахування гранту.

- Окремі зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, а саме: 

  1. рішення щодо повернення мікрогранту приймаються регіональними центрами зайнятості;

  2. у разі розірвання договору мікрогранту до завершення трирічного строку реалізації проекту, грантоотримувач зобов’язаний протягом одного місяця з дати написання такої заяви повернути різницю між сумою отриманого мікрогранту та фактично сплаченими на дату розірвання договору податками та зборами, єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченим за працевлаштованих працівників.

 - Окремі зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей, а саме:

  1. розмір гранту, який надається одному отримувачу не може перевищувати:

 - для члена сім’ї у разі зобов’язання створити:

  • одне робоче місце – до 250 тис. гривень;

  • два робочих місця – від 250 тис. до 500 тис. гривень;

       2. для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни,  зареєстрованих як фізична особа-підприємець, у разі зобов’язання створити:

  • одне робоче місце – до 250 тис. гривень;

  • два робочих місця – від 250 тис. до 500 тис. гривень;

  • чотири робочих місця – від 500 тис. до 1000 тис. гривень.

Після отримання гранту отримувач зобов’язаний створити нові робочі місця та працевлаштувати найманих працівників на умовах, визначених цим Порядком;

       3. для отримання гранту в сумі від 500 тис. до 1000 тис. гривень учасник бойових дій та/або особа з інвалідністю внаслідок війни повинна бути зареєстрована як фізична особа-підприємець не менше 36 місяців до моменту подання заяви на отримання гранту;

       4. гранти у розмірі до 500 тис. гривень включно фінансуються за рахунок коштів гранту. Гранти від 500 тис. до 1 млн гривень надаються за умови співфінансування отримувачем у співвідношенні: 70 відсотків вартості проекту – за рахунок коштів гранту, не менше 30 відсотків – за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Отже, сподіваємось, що ця інформація допоможе учасникам проєкту у плануванні свого бізнесу та використанні грантових коштів.

Звертаємо увагу, що у випадку виникнення додаткових питань громадяни можуть звернутися до найближчого центру зайнятостіуповноваженого банку або до контакт-центру Державної служби зайнятості: онлайн-допомога служби у      "гаряча лінія" 0 800 600 288.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь