Військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року

Дата: 30.10.2023 16:37
Кількість переглядів: 45

Військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року

       26  жовтня 2022 року набув чинності Закон України від 07 жовтня 2022 року № 2664-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Рік тому Міністерство оборони України відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облікдо 1 жовтня 2023 року.

      Внесені зміни передбачають, що з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати військовозобов’язані жінки, які:

  1. закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність (такі особи підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних);

  2.  мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони (такі особи беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням).

     Так, з 1 жовтня на військовий облік зобов'язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Звертаємо увагу, що дані заходи планується здійснити поступово, впродовж трьох років. Додаткових заходів з обмеження пересування таких осіб з 1 жовтня 2023 року не передбачається.

       Військовий облік жінок регулюється наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 р. № 35, такі жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків.

      Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК та СПДля постановки на військовий облік жінки необхідно подати наступні документи:

• заява про взяття на облік; 

• паспорт або ID-картка; 

• ідентифікаційний номер; 

• документ про здобуття спеціальності/професії; 

• довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює; 

• свідоцтво про народження дітей/документ про опіку; 

• свідоцтво про шлюб; 

• фотокартки 3х4. 

       Коли жінка приходить до ТЦК та СП стати на військовий облік, на неї заводять особову справу.  Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність чи непридатність до військової служби. Законодавством встановлено, що винятком із загального правила є вагітні жінки та ті, які перебувають у декретній відпустці. Вже призвані під час мобілізації жінки – військовослужбовці мають право на звільнення зі служби у зв'язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв'язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку. Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ. Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та СП та надати усі підтверджуючі документи.

      Також існує відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік. Зокрема, за порушення військовозобов'язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.), згідно ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

     Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги,11.

       Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь