Пліч-о-пліч: історія родин Іванових, які пережили російську окупацію

Дата: 31.07.2023 16:52
Кількість переглядів: 63

Пліч-о-пліч: історія родин Іванових, які пережили російську окупаціюФото без описуФото без описуФото без опису

Невелике село Чкалове на Херсонщині. Зруйнована інфраструктура, практично жодної вцілілої хати. Такі наслідки російської окупації.

«Нині Полтвщина опікується Чкаловим у межах національної ініціативи «Пліч-о-пліч». Наша місія – якнайшвидше відновити людям домівки. Робітники з області працюють щоденно», – розповідомив начальник ОВА Дмитро Лунін.

Серед людей, яким допомагають відновлювати житло, і родина Іванових.

9 місяців подружжя проживало під окупацією. Попри небезпеку, рідного краю не полишали. І все ж дочекалися радісного моменту – визволення нашими ЗСУ.

«Із перших днів було страшно. Війна стала справжнім шоком, але коли  вже до села окупанти заїхали, стресу не передати словами – тіло трусилося. Фактично 9 місяців ми прожили в підвалі. А вони (росіяни) ось тут зовсім поруч у парку жили, заправляли техніку, відпочивали та… шукали Бандеру. Протягом усього часу ми з чоловіком навіть за ворота не виходили, максимум – у межах двору», – говорить Тетяна Іванівна.

Та покидати малу Батьківщину думок навіть не виникало. Чоловік Володимир твердо вирішив: «Лишаємося попри все!».

«Як залишити все рідне? Власний дім? Вони б усе нажите з нього витягли, – міркує Володимир Іванов. – Он у хатах, де не було людей, геть все розікрали. Чув, як кричали: «Навіщо шубу несеш?! – «Дружина замовила!», – розповідає чоловік.

За словами подружжя, окупанти крали все, що могли. До БТРів чіпляли причепи з сіток, а в них було людське майно: холодильники, телевізори, домашні речі.  Особливо буряти були вражені, як тут заможно живуть люди.

Будинок родини Іванових також зазнав пошкоджень. Довелося знімати покрівлю, більшу частину балок. Перебило й гараж. Спочатку ремонтували житло своїми силами. Допомагали сусіди – хто чим міг.

Загалом вирви від снарядів сягали в метри. Місцеві жителі розповідали, що окупанти активно використовували й фосфорні снаряди, від цих хімічних сполук навіть руки світилися. 

Якими були перші емоції, коли в село зайшли наші? Про це подружжя також добре пам’ятає:

«Я плакала від радості, – пригадує жінка. – Але через гул важкої техніки склалося помилкове враження, що то знову російські військові прибувають. Але ж ні! Наші! Обіймали їх, виносили їжу, що в кого було. ЗСУ – наші визволителі. Дай Боже, більше подібного не переживатимемо».

За всі 9 місяців подружжя принципово не взяло від окупантів жодного пайка, пенсії чи інших «благ». Від усього відмовлялися! Вони незмінно вірили в Україну та ЗСУ! І дочекалися наших

Покидати малу батьківщину думок навіть не виникало. Лишаємося попри все», – пригадують Володимир і Тетяна Іванови дев'ять місяців життя під час російської окупації.

У Чкаловому, що на Херсонщині, подружжя мусило жити в підвалі. У парку поруч вороги облаштували заправку для своєї техніки та місце відпочинку. Обкрадали будинки й навіть шукали Бандеру. Попри все Тетяна і Володимир не залишили рідного краю. При звільненні села й зустрічі ЗСУ плакали та пригощали всім, що мали.

 

Будинок Іванових зазнав значних пошкоджень. Довелося знімати покрівлю й більшу частину балок. Зруйнований і гараж. Спочатку ремонтували житло своїми силами. Допомагали сусідихто чим міг.

Нині наша область опікується Чкаловим у межах національної ініціативи «Пліч-о-пліч». Наша місіяякнайшвидше відновити людям домівки. Роботи тривають. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь