Співпраця аграріїв і пасічників збереже бджіл від загибелі!

Дата: 02.06.2023 13:47
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Закон України “Про бджільництво” регулює відносини щодо розведення, використання та охорони бджіл, виробництва, заготівлі та переробки продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл.

З метою запобігання виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей при застосуванні пестицидів особливо інсектицидів слід негайно посилити пропаганду знань у сфері захисту рослин. За три доби до застосування пестицидів повідомити голову села, населення, пасічників, керівників суміжних господарств про місце, терміни і час проведення хімічних обробок посівів. Дотримуватися правил техніки безпеки при роботі з пестицидами, санітарних норм та встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами керівникам сільгосппідприємств та пасічникам необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:

  1. Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю.

2. Власників пасік сповіщати за три доби до хімічних обробок з зазначенням застосовуваних пестицидів, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл. У період проведення робіт (у радіусі 200 м від межі ділянок) повинні бути попереджувальні написи.

3.Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Суворо дотримуватися регламентів застосування пестицидів, відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів» дозволених використовувати в Україні.

4. Не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

5. У разі не дотримання вимог законодавства керівник несе адміністративну відповідальність.

Тільки співпраця аграріїв і пасічників збереже бджіл від загибелі! Закликаємо поважати працю одне одного і не створювати конфліктні ситуації. Адже, праця бджолярів і сільгоспвиробників взаємопов’язана! Зараз, щоб виростити якісний урожай сільськогосподарських культур сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам неможливо обійтись без використання пестицидів. У свою чергу бджолярі виробляють цілющі продукти бджільництва і бджоли опилюють сільськогосподарські культури.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь