Встановлення факту народження або смерті особи на територіях, що перебувають під дією воєнного чи надзвичайного стану

Дата: 01.12.2022 08:26
Кількість переглядів: 101

На даний час судами розглядається досить багато справ про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях після оголошення воєнного стану.

Тому, Верховна Рада України схвалила незначні зміни задля спрощення процедури встановлення вищезгаданих юридичних фактів.

 Так, статтю 317 Цивільного процесуального кодексу України викладено в новій редакції, якою передбачено особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України.

Законом передбачається, що заяву про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визнаній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним із них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

У заяві повинно бути зазначено:

  1. який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  2. причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  3. докази, що підтверджують факт.

Відповідно до законодавства ухвалене судове рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан або на тимчасово окупованій території України, підлягає негайному виконанню.

Таке рішення суду, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом, але оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Також копії судового рішення видаються учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців сектору «Новосанжарське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 або за номером телефону (05344) 3-28-60.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь