Пошук

Щодо недопущення спалювання сухого листя та трави

Дата: 03.11.2022 15:08
Кількість переглядів: 124

З приходом осені жителі громади прибираючи свої подвір’я, ділянки, почали масово спалювати сухе листя, бур'ян та траву. 

Нагадуємо, що несанкціоноване спалювання поліетилену, побутових відходів, а також опалого листя, трави, стерні, бур'яну відповідно регулюється статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів), що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень. Крім того, відповідно до ст. 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність. Так, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом карається штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800 грн та 153000 грн відповідно), або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика та надзвичайно небезпечна. Не кожен знає, що тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів чадного газу (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Тож шановні жителі громади!

Вчергове закликаємо вас: не провокувати пожежі в природних екосистемах. Будьте свідомими громадянами та дотримуйтесь діючих законів, норм та правил! При наведенні ладу біля своїх садиб, на прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь