Оптимізація трудових відносин при мобілізації

Дата: 29.07.2022 13:05
Кількість переглядів: 538

Оптимізація трудових відносин при мобілізації

Статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачені гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків. Зокрема визначено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Ці гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

1 липня 2022 року Верховна рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану».

Даним Законом вносяться зміни до частини третьої статті 119 КЗпП. Норму щодо збереження середнього заробітку за місцем роботи за працівниками на час призову на військову службу виключено зі змісту даної статті.

Після набрання законної сили даним Законом, частина третя статті 119 КЗпП буде містити такі норми: «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Отже, за такими працівниками зберігатиметься місце роботи і посада, та буде скасовано гарантію щодо отримання середнього заробітку.

Закон направлено 01.07.2022 на підпис Президенту України. Після підписання Закону Президентом України та його опублікування в офіційних друкованих виданнях Закон набере законної сили та вступить у дію наступного дня після його опублікування.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги: смт. Нові Санжари, пл.. Перемоги, 11, або за телефоном  (05344) 3-28-60.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь