Кримінальна відповідальність за фото- та відеозйомку переміщень військовослужбовців, зброї та техніки

Дата: 30.06.2022 08:05
Кількість переглядів: 806

Кримінальна відповідальність за фото- та відеозйомку переміщень військовослужбовців, зброї та техніки

27 березня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому розповсюдженню інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану» від 24.03.2022 № 2160-ІХ.

Законодавством України заборонено оприлюднювати відео і фото з таким змістом:

  • траєкторія і місце потрапляння ракет;
  • назви вулиць, зупинки транспорту, магазинів, заводів тощо;
  • переміщення українських військових, техніки, озброєння, місця розташування військових об’єктів;
  • робота української ППО;
  • місце обстрілу чи потрапляння снаряду;
  • адреса, інформація з візуальною прив’язкою чи координати боїв;
  • номери автомобілів, бронетехніки;
  • імена потерпілих або тих, хто загинув (окрім офіційних даних).

Поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України,чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається  позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Позбавленням волі на строк від 8 до 12 років караються вищезазначені дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України, чи незаконним збройним формуванням, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.

Нагадуємо, що у разі виникнення додаткових питань, Ви можете звертатися до Новосанжарського бюро правової допомоги за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, контактний номер телефону (05344) 3 28 60.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги –     0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь