Стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати

Дата: 30.11.2021 16:17
Кількість переглядів: 1075

Якщо Вас звільнили з роботи, не виплативши заробітну плату, як діяти і куди звертатися?

Відповідно до статті 43 Конституції України, кожна особа має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Заробітна плата повинна виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені законом, колективним договором або нормативним актом роботодавця, виданого у відповідності до закону. Також роботодавець має здійснювати розрахунок із працівником у день його звільнення.

Працівник може стягнути нараховану, але невиплачену заробітну плату:

  • у судовому порядку;
  • у позасудовому порядку.

Для стягнення заборгованості з виплати зарплати працівник може звернутися до суду:

  • в порядку позовного провадження, коли наявний спір щодо розміру заборгованості по зарплаті та/або права на її отримання;
  • в порядку наказного провадження, коли заробітна плата нарахована, але не виплачена фактично і її розмір не оспорюється сторонами.

Позовна заява подається до суду за місцем знаходження підприємства, установи чи організації або за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача, без обмеження будь-яким строком.

Аналогічним є порядок подання заяви про видачу судового наказу.

За наслідками розгляду позовної заяви суд ухвалює рішення, на виконання якого, після набрання судовим рішенням законної сили, видається виконавчий лист. Результатом розгляду заяви про видачу судового наказу є виданий судом судовий наказ, при цьому виконавчий лист не видається.

Якщо підприємство-боржник перебуває у стані ліквідації, але при цьому існує заборгованість із нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, працівник також може звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу.

Отримавши судовий наказ або виконавчий лист (у випадку розгляду справи судом у позовному провадженні) стягувач звертається до відділу Державної виконавчої служби або до приватного виконавця з метою здійснення примусового виконання судового рішення.

У позасудовому порядку захистити право на оплату праці та стягнути нараховану, але не виплачену заробітну плату, можна:

1) провівши усні переговори з власником чи уповноваженим ним органом безпосередньо або за участю профспілки;

2) подавши на ім’я роботодавця відповідну письмову заяву з проханням погасити заборгованість по заробітній платі (строк подання цієї заяви є необмеженим);

3) подати письмове звернення до комісії  з трудових спорів, у разі її створення на підприємстві. При цьому розгляд заяви має відбутись упродовж 10 днів з дня її подання.

Нагадуємо, що за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень, Ви можете звертатися до відділу «Новосанжарське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, контактний номер телефону (05344) 3-28-60 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь