Спрощення процедури встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України

Дата: 29.07.2021 16:51
Кількість переглядів: 1482

Спрощення процедури встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України

Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, доволі часто доводиться стикатися з різноманітними проблемами, які стосуються підтвердження факту народження чи смерті на тимчасово окупованих територіях.

Раніше, для встановлення названих фактів, необхідним було попереднє звернення до органів державної реєстрації актів цивільного стану для отримання від них письмової відмови у реєстрації факту на підставі документа, виданого органами самопроголошених республік.

Наступним кроком було звернення до суду із заявою в порядку окремого провадження з обов’язковим поданням відмови в проведенні реєстрації факту смерті/народження, виданої відділами державної реєстрації актів цивільного стану.

У листі Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 22.04.2021 № 985/0/208-21 судам надано роз’яснення, що відмова у вчиненні реєстраційної дії органами державної реєстрації актів цивільного стану не є обов’язковою для встановлення фактів, що мають юридичне значення, відповідно до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України.

Відтак, для встановлення факту народження/смерті на тимчасово окупованих територіях громадянам потрібно подати заяву (в порядку окремого провадження) про встановлення факту народження чи смерті на тимчасово окупованій території, яка має відповідати вимогам Цивільного процесуального кодексу України та містити наступні відомості про:

  1. факт, який заявник просить встановити (народження чи смерть) та мету його встановлення;
  2. причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  3. докази, що підтверджують факт;
  4. докази, що підтверджують обставини, викладені заявником

До заяви додаються:

  • Копія паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податку заявника, яким може бути родич чи інша зацікавлена особа.
  • Копія лікарського свідоцтва про смерть чи народження, виданого на тимчасово окупованих територіях (ДНР, ЛНР, АРК Крим).
  • Копія свідоцтва про смерть чи народження, виданого на тимчасово окупованих територіях.
  • Копія виписки з медичної картки (за наявності) .
  • Інші докази які заявник вважає за потрібне додати до заяви.

Доречно зауважити, що згідно з пунктом 21 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору звільняються заявники у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Нагадуємо, що за правовою допомогою Ви можете звернутися безпосередньо до відділу «Новосанжарське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відвідавши його за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 або зателефонувавши за номером (05344) 3 28 60 у робочі дні.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь