Пошук

Створюємо сім'ї патронатних вихователів у громаді!

Дата: 12.01.2022 10:55
Кількість переглядів: 233

Діти повинні рости в рідній сім’ї, з мамою і татом. Адже сім’я є тим природним середовищем, де відбувається розвиток особистості дитини. Та буває так, що життя дітей в сім’ї стає нестерпним, буває більше схожим на повну бездоглядність або й на суцільне насильство. Причин, які призводять сім’ю до складних життєвих обставин і не уможливлюють проживання дитині там – безліч. Саме з метою забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення в сім’ю, створюються сім’ї патронатних вихователів. Для України це нове явище, проте в інших країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» від 16 березня 2017 року №148 запроваджено нову форму тимчасового догляду і виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 1. Що таке сімейний патронат?

Сімейний патронат – комплекс заходів з допомоги дитині, це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

2. Що забезпечує сімейний патронат?

• терміновий захист та забезпечення першочергових потреб дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, в умовах сім’ї;

• сімейне середовище для дитини незалежно від її правового статусу, підтримку і реабілітацію дитини на різних етапах кризи в сім’ї;

• персональну відповідальність за долю дитини на період перебування у сім’ї патронатних вихователів;

• можливість працівникам служби у справах дітей, соціальним працівникам оцінити потреби дитини та здатність біологічних батьків опікуватися нею;

• створює сприятливі умови для подолання батьками складних життєвих обставин, що спричинили влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя;

• здійснення заходів з захисту прав дитини та притягнення до відповідальності батьків;

• підбір для дитини, в разі необхідності, сімейної форми влаштування, що відповідатиме її потребам та інтересам (наприклад, усиновлення, прийомна сім’я, ДБСТ).

3. Які діти можуть бути влаштовані до сім’ї патронатного вихователя?

• новонароджені діти, від яких відмовились батьки;

• підкинуті, безпритульні діти;

• діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров’ю;

• діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

• діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

• діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

4. Який термін перебування дитини у відділенні сімейного патронату?

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але не може перевищувати 3 місяців. У окремих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін може бути подовжено до 6 місяців.

5. Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Сім’я патронатного вихователя – це подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

Кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

1) заяву;

2) копію паспорта громадянина України;

3) копію трудової книжки (у разі наявності);

4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним;

5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною, за клопотанням соціального закладу проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики. За результатами навчання кандидатові у патронатні вихователі та членові його сім’ї видається довідка про проходження навчання, а у разі його успішного проходження - рекомендація про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

6. Які завдання патронатних вихователів?

• забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

• участь в створенні й реалізації індивідуального плану роботи з дитиною;

• соціально-педагогічна підтримка дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах;

• забезпечення належних умов для проживання, харчування, навчання, фізичного та духовного розвитку;

• сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

• сприяння оздоровленню дитини;

• створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров'ю дитини;

• підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

7. Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною.

  • соціальна допомога. На утримання влаштованих дітей виплачується патронатному вихователю у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку за кожен місяць її перебування.
  • заробітна плата. Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів на місяць.
  • сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Якщо Ви виявили бажання стати патронатним вихователем, звертайтеся до:

  • служби у справах дітей виконкому Драбинівської сільської ради за адресою: с. Драбинівка, вул. Братів Кибкало, 31;
  • до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою смт. Нові Санжари, вул. Центральна, 25. тел. 3-36-85


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь